Buitenland

Zeker 10 doden bij weer nieuwe zelfmoordaanslag Nigeria

30-01-2016 12:11

Bij een aanslag door een tienerjongen zijn gisteren tien mensen  om het leven gekomen. De aanslag volgt het klassieke patroon van een zelfmoordaanslag door Boko Haram; de jongen blies zichzelf op op een markt in het noorden van Nigeria. Dat hebben getuigen en een medewerker van het Rode Kruis gemeld.

De dader sloeg toe in Gombe, dat bij de grens met de noordoostelijke staat Borno ligt. De aanslag is nog niet opgeëist, maar men gaat er van uit dat de aanval het werk van terreurgroep Boko Haram is.

Aanslagen

Begin dit jaar kwamen er tien mensen om bij een zelfmoordaanslag in Kameroen. Een onbekende blies zichzelf daar op in een moskee. Kameroen, Tsjaad en Niger strijden samen met Nigeria tegen de terroristische groepering, die zich sinds enige tijd “ISIS West-Afrika” noemt. Daarom krijgen ook zij te maken met zelfmoordaanslagen.

Boko Haram probeert sinds zeven jaar de macht te grijpen in het noorden van het Afrikaanse land om er een islamitische staat te stichten. De groepering werd ‘technisch verslagen’ genoemd door de Nigeriaanse autoriteiten, die zichzelf een deadline hadden gesteld. Het lijkt er echter op dat dat statement een wel zeer optimistische kijk van de Nigeriaanse leiding weerspiegelt.

Twee tieners doodden eind vorig jaar bij een aanslag in Nigeria ook al zeker negen mensen. De spanningen tussen het Nigeriaanse leger en verschillende andere groeperingen in Nigeria blijven hoog.

(ANP/TPO)