Buitenland

Erdogan: ‘Verenigde Staten steunen terroristische Koerden’

10-02-2016 16:34

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag fel uitgehaald naar de Verenigde Staten vanwege de steun die Washington verleent aan Koerdische rebellen in Syrië. Volgens Erdogan snappen de VS de ware aard van de Koerdisch-Syrische Democratische Unie Partij (PYD) niet en hebben ze daarmee van de regio ‘een zee van bloed’ gemaakt.

,,Staan jullie aan onze kant of aan de kant van de terroristische PYD- en PKK-organisaties?”, zei Erdogan in een speech in Ankara. De VS steunen de PYD, die in Syrië een van de effectiefste bestrijders van terreurbeweging Islamitische Staat is. Turkije beschouwt de PYD echter als onderdeel van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en ziet beide als terreurorganisaties.

Turkije riep dinsdag al de Amerikaanse ambassadeur op het matje vanwege de Amerikaanse steun aan de PYD. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week nog dat de VS de PYD niet als een terreurorganisatie beschouwen.

Wat ook mee kan spelen, is de dubbelrol die Erdogan en Turkije spelen in de strijd tegen ISIS. Voor de buitenwereld is Ankara actief tégen ISIS, maar er zijn berichten die wijzen op Turkse wapenleveranties aan ISIS. Erdogan wil de journalisten die dat verhaal naar buiten brachten levenslang vastzetten.

ANP/TPO