Buitenland

Nieuwe aanslag in Nigeria doodt zeker 56 mensen in vluchtelingenkamp

10-02-2016 23:42

Een nieuwe aanslag in Nigeria heeft aan zeker 56 mensen het leven gekost, er wordt ook gesproken van tegen de 80 gewonden. Het uiteindelijke dodental kan nog oplopen, verscheidene media rapporteren al hogere aantallen. De doden vielen gisteren bij een zelfmoordaanslag door twee vrouwen in het Noord-Oosten van Nigeria, zo meldt The Guardian.

Nigeria en haar buurlanden worden geteisterd door een nieuwe serie aan aanslagen, die allen gelinkt worden aan Boko Haram. De terroristische groepering zwoer vorig jaar nog trouwe aan ISIS. Het hogere aantal aan nieuwe aanslagen en strijd lijkt een gevolg van de extra inzet van het leger om nu met de terroristische groepering af te rekenen.

Het vluchtelingenkamp bij de plaats Dikwa telt zo’n 50.000 zielen. Het betreft mensen die de afgelopen jaren op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Kameroen meldt dat bij een in dat land 10 mensen omkwamen.

Successen tegen Boko Haram

De legerleiding claimde eind vorig jaar Boko Haram nagenoeg verslagen te hebben, en hoewel dat grote woorden lijken te zijn, zijn er ook successen te melden. Zo meldden de regeringstroepen vandaag ook zeker 25 extremisten te hebben gedood. Het ANP weet te melden dat daarbij ook 284 mensen zouden zijn bevrijd uit handen van de groepering.

Nog maandag werden ook al ruim 100, en nog eens 181 mensen bevrijd bij twee verschillende andere acties van de Nigeriaanse regering. Ook daarbij werden Boko Haram / ISIS-West Afrika strijders gedood.

ISIS-Recruiter gevangengenomen

Gisteren werd ook bekend dat er in januari verschillende terroristen gevangen zijn genomen. Daaronder zou ook een ISIS-recruiter zijn, die jongeren probeerde te ronselen voor de Jihad. Deze man, ene Abdussalam Yunusa, verklaarde echter ook dat er reeds Nigerianen een opleiding volgen bij ISIS in Libië.

Yunusa werd gearresteerd nadat bij de veiligheidsdienst signalen binnen kwamen dat hij zich zou richten op kwetsbare jongeren. Een aantal dagen na zijn arrestatie werden volgens de SSS nog vijf andere mannen gearresteerd, “compleet met de hele familie, inclusief kinderen, om zich bij ISIS te voegen”.

Titelfoto: Nigerianen worden bevrijd uit een kamp van Boko Haram, midden vorig jaar (2015)