Buitenland

‘Irak heeft helft aan ISIS verloren gebied terugveroverd’

12-02-2016 18:17

Iraakse troepen hebben de helft van het grondgebied terugveroverd dat onder controle was van terreurbeweging ISIS. Dit meldde premier Haider al-Abadi vrijdag op de internationale veiligheidsconferentie in Duitsland.

“Het gebied dat we tot nu toe hebben bevrijd is meer dan de helft van wat was bezet door IS”, zei de premier. “We zijn van plan dit jaar het laatste jaar te maken van het bestaan van Islamitische Staat in Irak”, voegde hij eraan toe.

Veroveringen

Irakese strijdkrachten hebben het afgelopen jaar veel van het in het begin van dat jaar, en 2014, door ISIS veroverde gebied weer heroverd. De stad Ramadi werd in November nog heroverd. Toch lijkt het land nog ver verwijderd van een hereniging onder een bewind.

Ook de Koerden boeken successen en veroverden vorig jaar Sinjar op ISIS. De stad Sinjar is het bekendste vanwege het nieuws over de inname door ISIS, vorig jaar. Toen vluchtten duizenden Yezidi’s – een religieuze minderheid – naar de bergen rondom de stad, en werden honderden vrouwen en kinderen ontvoerd door de terroristen van ISIS. Dat de Koerden zich naar een centraal bewind zullen schikken lijkt zeer onwaarschijnlijk.

(TPO/ANP)