Buitenland

Kalifaat van ISIS kampt met economische crisis, dollar wordt de munteenheid

17-02-2016 17:03

De druk van de bombardementen op ISIS, en de oprukkende andere strijdgroepen, lijken nu hun tol van de economie van het zelfverklaarde Kalifaat te gaan eisen. Persbureau AP sprak verschillende vluchtelingen die Raqqa, de ‘hoofdstad’ waren ontvlucht. Nadat eerder al naar buiten kwam dat salarissen gehalveerd werden bij de terroristen, lijken er nu nog nijpendere financiële zorgen te zijn.

Geen gratis energydrink meer

Als we de ooggetuigen mogen geloven is het Kalifaat in een heuse economische crisis gestort. Zo wordt op de markten de Amerikaanse dollar steeds meer het vaste betaalmiddel. De voordeeltjes die ISIS-strijders genoten, zoals gratis energydrink en snickers, zijn ook komen te vervallen.

Al eerder kwamen verhalen naar buiten over teleurgestelde ISIS-aanhangers. Vooral lokale strijders zouden steeds vaker ontevreden zijn, omdat zij maar de helft verdienen van wat de buitenlandse ISIS-terroristen krijgen. Die verhouding is er, ook na de verlaging van de salarissen, nog steeds. In sommige steden zou er helemaal geen ‘soldij’ meer worden uitgekeerd.

Losgeld flink omlaag

Onder de maatregelen die genoemd worden om genoeg inkomsten te blijven genereren valt ook de verkoop van gevangenen. Omdat de losgelden vaak te hoog waren om te betalen, zou de terreurorganisatie de gevraagde bedragen flink naar beneden hebben bijgesteld. Zo zouden ze dan nog enige inkomsten hebben.