Nieuws

Dijkhoff: ‘Hongarije zal vluchtelingen op moeten nemen’

25-02-2016 08:52

Hongarije zal zich aan de eerder gemaakte afspraken moeten houden, en gewoon vluchtelingen moeten opnemen. Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff volgens De Telegraaf in een reactie op het referendum dat de Hongaarse premier Viktor Orbán gisteren afkondigde. In het referendum mag de Hongaarse bevolking aangeven of de EU ze kan verplichten ‘niet-Hongaarse burgers’ op te nemen zonder goedkeuring van het Hongaarse parlement.

Visegrád landen

Volgens Dijkhoff is Hongarije gebonden aan afspraken die het eerder met de EU heeft gemaakt. In het referendum laat Orbán zelf wel enige speling: uit de formulering van de tekst wordt niet geheel duidelijk of de Hongaren nu stemmen over nieuwe regelingen in de toekomst, of ook over al bestaande afspraken.

Met het plotseling afgekondigde referendum positioneert Orbán zich als de meest uitgesproken leider binnen de ‘Visegrád landen’, naast Hongarije zijn dat Polen, Slowakije en Tsjechië. Deze EU-landen spreken zich ondermeer uit tegen het opnemen van meer vluchtelingen. Hoewel het totaal aantal vluchtelingen dat Hongarije zou moeten opnemen zeer beperkt is, nu eerst zo’n 1300, heeft de premier toch succes met zijn anti-immigratie standpunten.