Buitenland

Gekaapt Egyptisch passagiersvliegtuig EgyptAir landt op Cyprus – Geen terrorist maar ‘idioot’

29-03-2016 09:46

Een gekaapt Egyptisch passagiersvliegtuig is dinsdagochtend op Cyprus geland. Dat meldt RIK, de Cypriotische staatstelevisie. De Cypriotische staatsradio meldt dat er een gewapende man aan boord is, die een bomgordel zou dragen. Bronnen bij de politie en de luchtverkeersleiding spreken van één kaper.

Update 12:50 – Veel onduidelijk

Over de beweegredenen van de kaper, Seif Eldin Mustafa, is veel onduidelijkheid. De Cypriotische staatsomroep berichtte later dat de kaper heeft gevraagd om de vrijlating van vrouwelijke gevangenen in Egypte. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

De Egyptische autoriteiten die eerder een hoogleraar aanwezen als kaper hadden hun verontschuldigingen aangeboden. De hoogleraar diergeneeskunde aan de universiteit van Alexandrië was juist een van de gegijzelde passagiers.

Update 11:00 – ‘Geen terrorist maar idioot’

De man had volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven. Volgens ooggetuigen gooide hij de in het Arabisch gestelde brief uit een raam van het vliegtuig. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

Update 10:29 – Nederlander aan boord

Er zit een Nederlander aan boord van het gekaapte Egyptische toestel. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag.

Alexandrië – Caïro

De Airbus A320 was op weg van het Egyptische Alexandrië naar vermoedelijk de hoofdstad Caïro. De piloten namen onderweg contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaca met het verzoek daar te mogen landen vanwege een kaping.

Het toestel van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir heeft volgens de staatsradio 55 mensen aan boord, onder wie zeven bemanningsleden. Eerder was er sprake van tachtig of 81 inzittenden.

Sinds de bomaanslag op een Russisch passagiersvliegtuig, vorig jaar, zijn er veel vragen bij de feitelijke beveiliging op Egyptische luchthavens.

Passagiers vrijgelaten

Tussen de dertig en veertig passagiers van het gekaapte passagiersvliegtuig van EgyptAir dat op de luchthaven van het Cypriotische Larnaca is geland, zijn vrijgelaten en hebben het toestel verlaten. Dat meldden Cypriotische media dinsdag. De kaper, die nog geen eisen heeft gesteld, houdt minstens vijf passagiers en de bemanning vast.

Er wordt gespeculeerd dat de man een Libiër zou zijn die politiek asiel zou willen aanvragen. Lokale media melden echter dat de man contact zoekt met zijn ex-vrouw die Cypriotisch zou zijn.

Aan boord van het toestel waren 55 passagiers en zeven bemanningsleden. Onder de passagiers zouden onder anderen acht Britten en tien Amerikanen zijn.

(ANP)