Binnenland

Veel aangiftes om Turkse bedreigingen

28-07-2016 13:50

Enkele tientallen personen hebben al aangifte gedaan van bijvoorbeeld bedreiging of intimidatie die voortvloeit uit de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Het gaat om aangiftes die samenhangen met de onrust die er is tussen de verschillende bevolkingsgroepen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland, aldus minister Ard van der Steur (Justitie) donderdag.

Het kabinet deed vorige week nog een oproep aan mensen die bijvoorbeeld bedreigd worden om hiervan aangifte te doen bij de politie. Van der Steur zei nog geen concreet aantal van de aangiftes te hebben.

Vooral de spanningen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse machthebbers zijn hoog opgelopen na een mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens de Turkse president Erdogan is de couppoging het werk van de Gülen-beweging. Dit leidde naast bedreigingen al tot mishandeling van een vermeende Gülen-aanhanger, het circuleren van Zwarte Lijsten van ondernemingen in handen van Gülenisten en tot brandstichting en vernieling in gebouwen van Turkse verenigingen.

Ook Turken die actief zijn in de Nederlandse politiek stoken de boel verder op: NIDA-raadslid in Rotterdam Aydin Peksert hield een felle speech en de Almeerse PvdA-er Kerim Iskender vond dat Erdogan ‘een positieve bijdrage’ levert.

(ANP/TPO)