Buitenland

Aanslag al-Shabaab in Somalië eist zeker 10 doden

21-08-2016 11:55

Zeker tien mensen zijn zondag omgekomen door twee zelfmoordaanslagen met autobommen in de Somalische stad Galkayo. De verantwoordelijkheid wordt bij het islamistische al-Shabaab gezocht. Volgens de politie zijn onder de slachtoffers burgers en leden van de veiligheidsdiensten. Getuigen hoorden twee zware ontploffingen, gevolgd door veel schoten.

De jihadistische terreurorganisatie al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen inmiddels opgeëist. De eerste bom zat volgens ooggetuigen in een vrachtwagen, de tweede in een auto. De stad Galkayo ligt in de semi-autonome Somalische regio Puntland.

Aanslagen

Het aan Al-Qaeda gelieerde al-Shabaab geldt als een concurrent voor ISIS dat in de regio voet aan de grond probeert te krijgen. De groep uit Somalië is vooral bekend van continue aanslagen in dat land, maar slaat ook in Oeganda toe. Eind vorig jaar lieten deze terroristen een gevangen Oegandese soldaat opdraven in een video en bespotten in dezelfde video een eerdere claim vanuit Oeganda dat Al-Shabaab al lang verslagen zou zijn. Al Shabaab bestrijkt met hun aanslagen een breed gebied, waaronder Congo, Somalië, Oeganda en Kenia.

Begin dit jaar vielen er veel slachtoffers bij een aanslag op een legerbasis van de Afrikaanse Unie in Somalië. Er werden daar Keniaanse soldaten gedood en gegijzeld. Al-Shabaab claimde destijds zelfs 100 man gedood te hebben. De terreurorganisatie is ook bekend van grote aanslagen op een winkelcentrum en scholen.

(TPO/ANP)