Buitenland

Hongaarse grensburgemeester bezigt oorlogstaal: ‘Bij een invasie slaan we terug’

02-12-2016 14:00

De Hongaarse burgemeester László Toroczkai van de grensplaats Ásotthalom stelt, in een reactie op de veroordeling van een vluchteling, dat Hongarije zichzelf slechts verdedigt. De man werd door een rechtbank in Szeged tot maar liefst 10 jaar cel veroordeeld vanwege het gooien met stenen bij de grens. Toroczkai zegt op zijn Facebookpagina verder dat het het niet waard is om Hongarije te bedreigen: het land zal zich verdedigen. Hij is naast burgemeester ook vice-president van de rechtsextremistische partij Jobbik en oud-oprichter van de rechts-nationalistische Jeugdbeweging van de 64 graafschappen.

‘Wij zijn geen invasie begonnen’

In een eerdere reactie zei hij gister al moslims en de Islam te respecteren, maar dat zij op hun buurt zullen moeten respecteren dat de Hongaarse cultuur Christelijk is. Verder stelt hij dat Hongaren niet verantwoordelijk zijn voor een invasie, maar dat er een invasie van Hongarije gaande is. De taal klinkt oorlogszuchtig, maar Toroczkai zegt dat hij daar niet op uit is, “Ik wil vrede, maar als we worden aangevallen moeten we reageren”.

De uitlatingen van de burgemeester zijn geen loze gedachten van een burgervader in een klein plaatsje. Toroczkai is door Jobbikleider Gábor Vona recentelijk gevraagd terug te keren bij de partij, en is als burgemeester van de grensplaats verantwoordelijk voor het initiatief tot het inmiddels beruchte grenshek.