Buitenland

Leger Nigeria bevrijdt toch geen meisjes bij Boko Haram, zeker twee schoolmeisjes dood gevonden

22-02-2018 10:18

Update: Er zijn nog geen ontvoerde schoolmeisjes bevrijd uit handen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. Dit zei de gouverneur van de getroffen deelstaat Yobe donderdag. Woensdag berichtte de overheid in dezelfde deelstaat echter dat 76 van de ruim 90 ontvoerde schoolmeisjes uit het dorp Dapchi waren bevrijd. De lichamen van twee meisjes zijn wel gevonden, aldus ouders en een lokale bestuurder.

Er werden meer dan negentig meisjes vermist na een aanval van Boko Haram afgelopen maandag. De islamistische terreurgroep voert met enige regelmaat aanvallen uit waarbij jonge kinderen gegijzeld worden. Ondanks claims van de regering dat de strijd tegen de terroristen nu echte bijna gewonnen is, zijn er nog regelmatig aanslagen.

Nigeriaanse schoolmeisjes

Het bekendst werd de terreurgroep door een aanval op het Nigeriaanse stadje Chibok, waar meer dan 250 schoolmeisjes gevangen werden genomen. De meesten van hen kwamen, zwaar getraumatiseerd, pas jaren later vrij.

President Muhammadu Buhari heeft zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie naar de provincie Yobe gestuurd om het incident van deze week te onderzoeken.

Zelfmoordterroristen van islamitische terreurorganisatie Boko Haram blijken grotendeels vrouwen en kinderen te zijn. Daarvoor worden dan kinderen gebruikt die eerder gevangen zijn genomen. Zij worden gehersenspoeld en gedwongen aanslagen te plegen. Nadat de 276 schoolmeisjes in april 2014 in Chibok waren ontvoerd, steeg het aantal vrouwelijke zelfmoordterroristen volgens sommige rapportages ook flink. In ieder geval is zeker dat de terreurgroep er niet voor terugschrikt jonge kinderen zelfmoordaanslagen te laten plegen.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens