Buitenland

Zeker 11 doden bij aanslag in Somalië

01-11-2015 10:29

Er zijn naar inmiddels bekend is geworden zeker elf doden gevallen bij een aanslag op een hotel in het Somalische Mogadishu. Er raakten bij de aanslag, die inmiddels is opgeëist door Al Shabaab, daarnaast nog tientallen mensen gewond. Onder de doden zijn volgens de lokale politie een politicus, een oud-legercommandant en een journalist.

In het centrum van de hoofdstad ging eerst een autobom af bij hotel Sahafi. Daarna bestormden gewapende mannen het gebouw. Later ging een tweede bom af. Militairen wisten na een urenlang vuurgevecht de terroristen te verdrijven.

Terreurgroep Al-Shabaab

De streng islamitische terreurbeweging Al-Shabaab die de verantwoordelijkheid opeiste pleegt vaker aanslagen in het land. Begin dit jaar pleegde een Nederlandse Somaliër uit Tilburg een zelfmoordaanslag, ook in de hoofdstad Mogadishu. Hij was daarnaast eerder betrokken bij een mislukte aanslag en een grote aanslag in Djibouti.

Een gijzelingsactie op een campus in Somalië, eind maart, kostte aan 147 mensen het leven. De meeste van de slachtoffers waren studenten, een woordvoerder van Al-Shabaab liet in een verklaring weten dat moslims op de campus werden vrijgelaten en de anderen werden vastgehouden. Uit ooggetuigenverslagen bleek al dat de terroristen het in het bijzonder gemunt hadden op christelijke studenten.

Eerder deze week gaf de terreurgroep foto’s vrij van buitgemaakte wapens en de lijken van Somalische militairen die door haar strijders zouden zijn gedood.

Strijd binnen Al-Shabaab

Binnen Al-Shabaab is de afgelopen tijd een machtsstrijd losgebarsten, Abdul al-Qadr Mu’min -een sjeik binnen de groepering- zweerde samen met 20 van zijn strijders trouw aan ISIS. Dit tot ongenoegen van andere krijgsheren binnen de groepering, waarvan wordt gezegd dat zij banden hebben met Al-Qaeda. Het is de verwachting dat het conflict nu tot een strijd binnen Al-Shabaab zal leiden.

(TPO/ANP)