Buitenland

Zeker 4 doden bij aanslag al-Shabaab in Somalië

01-10-2016 15:13

Een auto vol explosieven is zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingereden op een restaurant. Bij de zelfmoordaanslag zouden inmiddels 4 mensen zijn overleden. Omwonenden zeiden dat het restaurant vooral door leden van de binnenlandse veiligheidsdiensten wordt bezocht. Het restaurant ligt vlak bij een gevangenis waar leden van de terreurgroep gevangen zitten, ze worden daar vastgehouden in ondergrondse cellen.

De aanslag is opgeëist door de islamitische extremistische beweging al-Shabaab, die eerder soortgelijke aanslagen pleegde in Mogadishu. In een verklaring liet een woordvoerder van al-Shabaab weten dat ze inderdaad het gemunt hadden op het personeel van de nabijgelegen gevangenis.

Aanslagen door al-Shabaab

In augustus kwamen ook zeker 10 mensen om door een dubbele aanslag van al-Shabaab in de Somalische stad Galkayo. Met bommen in een truck en een auto werd verderf gezaaid. De stad Galkayo ligt in de semi-autonome Somalische regio Puntland. In Somalië werden die maand verschillende dodelijke aanslagen gepleegd, allen toegeschreven aan al-Shabaab.

Het aan Al-Qaeda gelieerde al-Shabaab geldt als een concurrent voor ISIS dat in de regio voet aan de grond probeert te krijgen. De groep uit Somalië is vooral bekend van continue aanslagen in dat land, maar slaat ook in Oeganda toe.

(TPO/ANP)