Binnenland

OM vervolgt dierenbeul en zwanendrifter, mede dankzij uitzendingen EenVandaag

17-07-2015 17:21

Het OM gaat de 71-jarige zwanendrifter Piet Oostveen (foto) uit Nieuwerbrug vervolgen wegens het overtreden van de Flora- en Faunauwet. De man wordt er van verdacht illegaal wilde zwanen te vangen en ze te mishandelen door ze eigenhandig te tatoeëren en kortwieken. Dit mag volgens de wet alleen worden gedaan door een dierenarts.

De man wordt vervolgd na aangifte van een 50-jarige vrouw.

De zoon van de 71-jarige zwanendrifter heeft aangifte gedaan van mishandeling en stalking door de 50-jarige vrouw in kwestie. Het OM zal deze aangiften beoordelen maar houdt hierbij rekening dat de vrouw de misstanden van de 71-jarige zwanendrifter aan de kaak wilde stellen.

Zowel de zwanendrifter als de 50-jarige vrouw waren onderwerp van twee veelbekeken en geruchtmakende reportages van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

In beide reportages is te zien hoe de 71-jarige zwanendrifter wilde zwanen vangt en mishandelt, zich op privé-terrein begeeft en meerdere malen de 50-jarige vrouw, een dierenarts, bedreigt inimideert en mishandelt.

De zwanendrifter in kwestie is weliswaar bevoegd maar mag alleen eigen gefokte zwanen gebruiken. In de reportage van EenVandaag was echter te zien hoe de politie niets deed, ook al was bij de politie bekend dat de zwanendrifter onbevoegd handelde.

Naar aanleiding van de beelden reageerde de burgemeester (PvdA) van Krimpenerwaard, waar enkele van de delicten plaatsvonden, via twitter met de woorden: ‘Ik vind de beelden niet zo sterk’.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) kreeg na de uitzendingen van EenVandaag enkele duizenden protestmailtjes tegen deze vorm van dierenmishandeling. De mailactie was opgezet door het speciaal daarvoor opgerichte meldpunt stophetzwanendriften.nl

Het Hoogheemraadschap had de zwanendrifters inmiddels op non actief gezet naar aanleiding van de EenVandaag-uitzendingen.