Buitenland

Levenslang voor 17-jarige ‘soldaat van ISIS’ die aanslag op Bieberconcert beraamde

02-03-2018 16:20

Een Britse rechtbank heeft een tiener veroordeeld tot levenslang omdat hij een terreuraanslag tijdens een popconcert wilde plegen. De zeventienjarige jongen wilde dat met een voertuig doen tijdens een concert van Justin Bieber eind juni in Cardiff, een maand na de bloedige aanslag in Manchester bij een concert van de Amerikaanse Ariana Grande waardoor meer dan twintig mensen omkwamen.

‘Martelarenbrief’

De politie verijdelde de aanslag op de dag van het concert. Bij huiszoeking trof de politie een klauwhamer en een mes in een rugzak. Ook had Lloyd Gunton een ‘martelarenbrief’ geschreven. Daarin zegt hij ‘een soldaat van Islamitische Staat’ te zijn en dat hij Cardiff heeft aangevallen omdat de Britse regering “doelen in Syrië en Irak blijft bombarderen”. De jongen had uitgebreid de veiligheidsmaatregelen bij het concert van Bieber bestudeerd.

De tiener ontkent dat hij een aanslag wilde plegen. Hij moet minstens elf jaar van zijn straf uitzitten. ISIS riep in het verleden in videos op om aanslagen te plegen in de landen die in Irak en Syrië streden tegen het zelfverklaarde ‘Kalifaat’.

In één ISIS-video was te zien hoe vijf gevangenen worden doodgeschoten. De vijf zouden ‘spionnen’ zijn voor Groot Brittannië. In die video wordt ook een Engelstalig “bericht voor David Cameron” gegeven, Cameron was destijds de premier van Groot Brittannië. “We zullen grenzen blijven doorbreken. En op een dag, ook jouw land binnenvallen”. Cameron werd er onder andere aan ‘slaaf van het Witte Huis’ genoemd.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens