Buitenland

Zeker 86 doden bij zware aanval door terroristen Boko Haram

31-01-2016 18:40

Bij een zware aanval door strijders van de Afrikaanse terreurgroep Boko Haram zijn zeker 86 doden gevallen, zo valt op te maken uit de laatste berichten. Eerder vandaag werd uitgegaan van eerst 50, toen 65 doden. De talrijke doden vielen bij een zware aanval op de Noordelijke plaats Dalori, en komt niet lang na een zelfmoordaanslag die vrijdag al 10 doden eiste. Bij de terreuraanslag vandaag zouden kinderen levend verbrand zijn in de huizen waarin zij zaten.

Technisch verslagen?

De zware aanval is het laatste voorbeeld van het feit dat Boko Haram nog zeker niet verslagen is. Er komen inmiddels foto’s van zwartgeblakerde gebouwen en gedood vee komen inmiddels naar buiten. De Nigeriaanse president verklaarde eind vorig jaar nog zelfverzekerd dat de terreurgroep ‘technisch verslagen’ was.

Ook in buurland Tsjaad sloeg de terreur toe, bij een zelfmoordaanslag kwamen daar zeker drie mensen om. Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin hebben een troepenmacht gevormd om samen met Nigeria de terreur te stoppen. Onder andere rond het Tsjaadmeer, dat een natuurlijke grens tussen verschillende landen vormt, vinden regelmatig aanslagen plaats. Landen als Tsjaad beschuldigen Nigeria er ook van de groepering niet goed aan te pakken.

Strijd tegen Boko Haram

De terroristen van Boko Haram kwamen vorig jaar al weer sterker in het geweer tegen het Nigeriaanse leger, omdat bevelhebber Tukur Yusuf Buratai met een nieuw offensief tegen de groepering bezig was om aan de eisen van zijn president tegemoet te komen. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari stelde een deadline, 31 december, om de beslissende slag tegen Boko Haram te maken. Het was dus in ieders -politieke- belang om die legeroperatie een succes te noemen, maar het lijkt er sterk op dat het nog lang niet zo ver is.

‘Levend verbrand’

De terreurgroep zwoer eerder dit jaar aan Abu Bakr a-Baghdadi, en noemt zich sindsdien “ISIS West-Afrika”. De aanval bij Dalori werd uitgevoerd door strijders die kwamen aangereden en op mensen begonnen te schieten. De terroristen waren daarbij gewapend met geweren en explosieven.

Ooggetuigen spreken van een vreselijke slachtpartij waarbij hutten in brand werden gestoken, en het geschreeuw van de kinderen binnenin hoorbaar was. Er wordt gevreesd dat ’50 doden’ nog een voorzichtige schatting is.

 

Titelfoto: Actie Nigeriaanse leger, eerder dit jaar