Buitenland

Aanslag op moskee Nigeria eist 22 levens

16-03-2016 22:11

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Nigeria zijn 22 mensen om het leven gekomen. Volgens ooggetuigen blies een vrouw zichzelf op in een moskee in de noordoostelijke provincie Borno. Een tweede sloeg toe toen overlevenden het gebedshuis probeerden te ontvluchten, zo weet de BBC.

Bij de aanslag zouden ook zeker 18 mensen gewond geraakt zijn. “We zagen alleen nog maar zwarte rook en overal lichamen”, zo beschreef een ooggetuige het tafereel na de aanlag tegenover persbureau AP.

Boko Haram

Nigeria, wordt al jaren geteisterd door een bloedige strijd. De terroristen van Boko Haram proberen grip te krijgen op het land. Ze plegen regelmatig aanslagen, vooral in deze provincie, waarbij al zeker 20.000 mensen het leven lieten. Daarnaast gijzelen ze regelmatig mensen, waarbij de ontvoering van schoolmeisjes groot in het nieuws kwam door de actie #bringbackourgirls.

Het Afrikaanse land heeft de strijd tegen de terroristen geïntensiveerd, en claimt meerdere successen. Boko Haram, ISIS West Afrika, slaat echter nog voortdurend bloedig terug, ook in de buurlanden van Nigeria. Bij een aanslag vorige maand kwamen zeker 20 mensen om het leven.

Boko Haram gebruikt regelmatig kinderen voor het uitvoeren van zelfmoordaanslagen.

Strijd tegen West-Afrikaans terrorisme

De omringende landen van Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Niger en ook Benin hebben een troepenmacht gevormd om de terreur te stoppen. Onder andere rond het Tsjaadmeer, dat een natuurlijke grens tussen verschillende landen vormt, vinden regelmatig aanslagen plaats. De provincie Borno grenst ook aan dat meer.