Buitenland

Zeker 9 doden bij twee zelfmoordaanslagen in Nigeria

29-10-2016 16:11

Bij twee zelfmoordaanslagen in Nigeria zijn zeker 9 mensen om het leven gekomen, 24 mensen raakten gewond. Erger werd voorkomen doordat de twee vrouwen die zichzelf opbliezen niet verder konden komen, zo meldt persbureau AP. Eén van de twee probeerde een vluchtelingenkamp met 16.000 vluchtelingen in te komen, de tweede blies zich later op bij een vrachtwagen met benzine. Ook zij probeerde verder te komen. In het vluchtelingenkamp zitten mensen die op de vlucht sloegen voor Boko Haram, die terreurorganisatie wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen.

De Nigeriaanse overheid is bezig met een hardere, vele bekritiseerde, campagne tegen de terreurgroep. Die acties lijken Boko Haram wel steeds verder in het nauw te drijven. Eerder deze maand werd bekend dat er een bestand zou zijn, maar binnen Boko Haram rommelt het vanwege een strijd om het leiderschap. Een deel zou meegaan in de trouw aan terreurgroep ISIS, een deel wil verder op de oude voet.

Strijd tegen Boko Haram

Onderdeel van de afspraken rond het bestand zou de vrijlating zijn van schoolmeisjes, die in Nigeria werden ontvoerd. Snel daarna werd bekend dat 21 ‘bringbackourgirls’- uit Chibok door de terreurgroep Boko Haram werden vrijgelaten, en zijn herenigd met hun familie.

Het Afrikaanse land heeft de strijd tegen de terroristen geïntensiveerd, en claimt meerdere successen. Boko Haram, ISIS West Afrika, slaat echter nog voortdurend bloedig terug, ook in de buurlanden van Nigeria. Boko Haram gebruikt regelmatig jonge vrouwen en kinderen voor het uitvoeren van zelfmoordaanslagen.