Buitenland

Boko Haram terrorist, man achter aanslag door jonge meisjes, gearresteerd

04-02-2017 11:12

Een man die in december vorig jaar de aanslag op een markt in Nigeria zou hebben gepland is deze week gearresteerd. Nigeriaanse media melden dat de man na een tip kon worden opgepakt. Bij de aanslag, die werd uitgevoerd door jonge meisjes, kwamen tientallen mensen om het leven. De Nigeriaanse politie wist hem samen met een medeplichtige te arresteren in de Nigeriaanse regio Gombe.

‘Arresteer alle Boko Haram terroristen’

De actie is er een in een serie van arrestaties onder Boko-Haram leiders van de afgelopen tijd. De gouverneur van de Nigeriaanse staat Borno, het hart van Boko Haram operaties, zou hebben opgeroepen alle Boko Haram terroristen te arresteren, “zelfs al zijn het mijn eigen kinderen”.

Bij aanslagen worden vaak kinderen en (jonge) vrouwen ingezet omdat vaak minder argwaan wekken. Het Afrikaanse land heeft de strijd tegen de terroristen geïntensiveerd, en claimt meerdere successen. Boko Haram, ‘ISIS West Afrika’, slaat echter nog voortdurend bloedig terug, ook in de buurlanden van Nigeria. Door een machtsstrijd lijkt de groepering de afgelopen tijd echter intern verdeeld geraakt.