Doneer aan TPO
 

VN-hulpoperatie in Syrië omgeven door seksuele uitbuiting en misbruik

Misbruik al zeven jaar bij VN bekend, werd in 2015 al uitgebreid onderzoek naar gedaan

Door: Willem Treur, 15:02, 27 februari 2018

In het zuiden van Syrië worden vrouwen structureel seksueel uitgebuit in ruil voor hulpgoederen, dat is de BBC te weten gekomen. De vrouwen worden uitgebuit door mannen uit derde partijen waar de VN mee samenwerkt bij het distribueren van hulpgoederen. Uit een kort geleden gepubliceerd rapport blijkt dat, ondanks dat in 2015 al uitgebreid over seksueel misbruik gerapporteerd is, het misbruik onverminderd doorgaat.

‘Zero tolerance’

Vertegenwoordigers van de VN melden dat er een zero tolerance beleid wordt gevoerd tegen seksueel misbruik en dat er niets bij hen bekend was over de misstanden.

Hulpverleners vertellen juist dat het misbruik zo wijdverbreid is dat sommige vrouwen niet eens meer naar een distributie centrum voor hulpgoederen willen gaan omdat haar omgeving er dan vanuit gaat dat ze haar lichaam heeft verkocht in ruil voor de hulpgoederen die ze thuis brengt.

Een medewerker van de VN vertelde ook dat er niet gestopt wordt met het inschakelen van derde partijen en de lokale overheid omdat dat de enige manier zou zijn om de hulpgoederen op gevaarlijke plekken te krijgen waar de internationale medewerkers geen toegang toe heeft.

Danielle Spencer

Humanitaire adviseur Danielle Spencer, die in 2014 en 2015 in vluchtelingenkampen voor Syriërs werkzaam was, hoorde in maart van 2015 voor het eerst over het misbruik van een groep Syrische vrouwen. Van de vrouwen hoorde ze dat lokale hulpverleners afgeleverde hulpgoederen achterhielden en alleen in ruil voor seks wilde geven.

Spencer zegt verder:

 

”I remember one woman crying in the room and she was very upset about what she had experienced. Women and girls need to be protected when they are trying to receive food and soap and basic items to live. The last thing you need is a man who you’re supposed to trust and supposed to be receiving aid from, then asking you to have sex with him and withholding aid from you.”

It was so endemic that they couldn’t actually go without being stigmatised. It was assumed that if you go to these distributions, that you will have performed some kind of sexual act in return for aid.”

 

Hieronder de video die de BBC publiceerde met de verklaringen van Danielle Spencer.

Sneeuwbaleffect

Na het sneeuwbaleffect van de #MeToo beweging lijkt hetzelfde nu te gebeuren omtrent seksueel misbruik, uitbuiting van vrouwen en onrechtmatig gebruik van gedoneerd geld bij hulpverleningsorganisaties en NGO’s.

Een overeenkomstigheid tussen de diverse schandalen lijkt het achter houden van onderzoeksgegevens over misstanden tijdens hulp- en vredesmissies. De afgelopen tijd kwamen hulporganisaties als Oxfam International, Artsen zonder Grenzen en Plan International in al opspraak vanwege seksuele wandaden van hun medewerkers. Minister Kaag van buitenlandse zaken zei hier eerder over: ”Ik vrees dat we nog veel meer van dit soort dingen zullen horen”

Lees ook:

Oxfam medewerkers gaven Caligula-achtige orgies met hoeren in Oxfam T-shirts

Zeker zes gevallen van seksueel misbruik bij hulporganisatie Plan International

Misstanden hulporganisaties ‘waarschijnlijk pas het topje van de ijsberg’

Zwitserland stopt subsidie Oxfam na tsunami van seksuele wantoestanden door Oxfam-hulpverleners

Oxfam publiceert complete interne rapport over seksueel wangedrag uit 2011

Jeroen Follens: Misstanden bij humanitaire organisaties zouden niet moeten verrassen

Oxfam Novib doet onderzoek naar grootschalig seksueel misbruik en wangedrag binnen Oxfam

Rapport: Hulporganisaties werden 10 jaar geleden al gewaarschuwd voor seksueel misbruik kinderen

Donateurs lopen weg bij Oxfam Novib na seksfeest-schandaal


 

Steun direct Willem Treur

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties