Buitenland

Vlaamse Syriëstrijder in ISIS video bedreigt Westen

03-02-2016 14:32

Een aan de terroristische organisatie gelieerde mediaorganisatie heeft een video online gezet waarin een Vlaamse man namens de terreurorganisatie dreigt met nieuwe aanslagen. Het volledige filmpje begint met een overzicht van de impact van terreur, de aanslagen in Parijs, maar bijvoorbeeld ook de bouw van een anti-migratiehek in Hongarije. In eerste instantie komt de man samen met een kind naar voren in een groene, waterrijke omgeving.

vla-isis

Parijs doen beven

De Vlaamse Syriëstrijder noemt in het filmpje “Frankrijk, de Verenigde Staten en Rusland en alle landen die hen volgen” als mogelijke doelwitten. Volgens verschillende Vlaamse media heeft de man een Antwerps accent. “Als jullie de moslims niet met rust laten, zullen jullie nooit meer goed slapen”, zegt hij. “Weet dat wij slechts zes soldaten nodig hadden om heel Parijs te doen beven”, en hij refereert ook aan het Russische vliegtuig dat uit de lucht zou zijn gehaald met “één blikje Schweppes”. “Knoop dit goed in jullie oren. Vandaag maken we iedereen af die met jullie samenwerkt”.

[jwplayer mediaid=”2108672″]
 

Tocht naar Syrië

De man verschijnt met een jong kind aan zijn zijde, spreekt over het fijne leven in Syrië, en claimt niets meer nodig te hebben, “behalve de samenkomst van alle moslims”, iets waar ISIS steeds toe oproept.

vla-isis2In het filmpje wordt de vlag van de Islamitische Staat onder water ‘gehesen’, en gaat de man ook in op zijn tocht naar Syrië. “We hebben vrienden achtergelaten, we hebben familie achter gelaten, we hebben rijkdom achtergelaten”, maar zo besluit hij, “hij heeft ons beter gegeven”. Naast een dreigvideo is de ISIS-video ook bedoeld om het leven in de zelfverklaarde Islamitische Staat te tonen. ISIS probeert in vele videos te laten zien hoe ‘rijk’, geestelijk en materiaal, het leven in het Kalifaat zou zijn.

Een ‘rijkdom’ die overigens steeds meer onder druk komt te staan, voor zover deze ook buiten de propaganda ooit aanwezig was. Onlangs moesten strijders van de terroristen nog de helft van hun soldij inleveren, in een bezuinigingsronde.

vla-isis4