Achtergrond

Door Boko Haram vrijgelaten ‘schoolmeisjes’ zijn ‘levensgevaarlijk’

08-05-2017 15:38

De ‘schoolmeisjes’ die afgelopen week door terreurgroep Boko Haram werden vrijgelaten kunnen niet zomaar terugkeren in de Nigeriaanse samenleving. Ze zijn zwaar getraumatiseerd en vormen daarom eerder een gevaar voor die samenleving. De Nigeriaanse overheid sluit vrijgekomen ontvoerden op im gevangenissen op ze te kunnen heropvoeden. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS.

Het trauma bij de meisjes is groot. Ze werden in april 2014 ontvoerd, en zijn dus in sommige gevallen bijna 3 jaar gegijzeld geweest door de terreurgroep. Door de ontvoerders werden ze geïntimideerd, en soms gedwongen te trouwen. Daarnaast heeft Boko Haram 3 jaar de tijd gehad ze te indoctrineren met hun radicaal islamitische gedachtengoed. Aan de Nigeriaanse overheid nu de taak dat weer uit hun hoofden te praten.

“Er zijn gevallen bekend van vrijgelaten kinderen die eenmaal thuis hun ouders hebben vermoord”, zo zegt NOS-correspondent Koert Lindijer.

Levensgevaarlijke meisjes als terrorist

Wie het nieuws over Boko Haram volgt valt op dat veel aanslagen door meisjes en vrouwen worden gepleegd. Bij aanslagen worden door de terroristen dan ook vaak kinderen en (jonge) vrouwen ingezet omdat die minder argwaan wekken. Ook Lindijer schetst die situatie in zijn reportage. “Meisjes van 11 of 12 jaar oud worden hier beschouwd als levensgevaarlijk”. Vaak zijn aanslagen gericht tegen openbare plekken zoals markten of moskeeën. En hoewel Boko Haram op veel plekken verdreven is, heerst de terreurgroep op het platteland in de regio Borno nog steeds.

Nigeria heeft de strijd tegen de terroristen geïntensiveerd, en claimt meerdere successen. Boko Haram, ‘ISIS West Afrika’, slaat echter nog voortdurend bloedig terug, ook in de buurlanden van Nigeria. Door een machtsstrijd tussen degenen die ISIS trouw beloven en degenen die liever onafhankelijk opereren lijkt de groepering de afgelopen tijd echter intern verdeeld geraakt.