TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor gehersenspoelde ISIS kinderen

'Die kun je dus zeker ook jihadisten noemen'

De chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, is bang dat gehersenspoelde kinderen naar Duitsland komen nu de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is. Maassen zei in een gesprek met het Duitse persbureau DPA dat er “kinderen zijn die in ‘scholen’ van IS zijn gehersenspoeld en in hoge mate geradicaliseerd en zo de ideologie van IS steunen.” De afgelopen jaren kwamen er ook regelmatig filmpjes naar buiten van de ‘cubs’ van het zelfbenoemde Kalifaat.

“Die kun je dus zeker ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn.” Maassen stelt niet dat er al een golf jonge nazaten van IS-strijders naar Duitsland trekt.

De Duitse waarschuwing lijkt op een eerdere waarschuwing vanuit Nederland. “Minderjarigen in het ‘kalifaat’ wordt vanaf jonge leeftijd geleerd dat een ieder die zich niet aan de juiste interpretatie van de islam houdt gedood moet worden.”

Geradicaliseerd

De grote terugreis van jihadisten is nog niet begonnen, maar het is volgens Maassen aannemelijk dat zij hun vrouwen en kinderen eerst terugsturen. Ook de vrouwen van jihadisten zijn in het Midden-Oosten geradicaliseerd en moeten ook in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer een vijfde van hen is of was vrouw.

De diensten observeren voor zover bekend nu al circa zevenhonderd mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen.

De chef van de Duitse federale recherche (BKA), Holger Münch stelde gisteren ook al dat de terreurorganisatie onverminderd gevaarlijk blijft. Volgens hem heeft IS zich al lang op deze volgende fase voorbereid. “We moeten er rekening mee houden dat uitgereisde jihadisten, ook uit andere landen, hun weg naar Europa zullen gaan zoeken”, zei Münch.

Videos

De stroom aan gruwelijke ISIS-videos lijkt opgedroogd, maar nog begin van dit jaar verscheen er een video met kinderen uit de Islamitische Staat. In een video was te zien hoe kinderen gruwelijke executies moeten uitvoeren. Onder die kinderen zijn ook kleuters.

In augustus vorig jaar werden ook een stel kinderen opgevoerd. Deze kinderen van buitenlandse strijders, onder wie 1 Brits jongetje, moeten in die video gevangen Koerden doodschieten. In een latere video, die eind december werd vrijgegeven moeten de kinderen executies uitvoeren in een setting die lijkt op een schietspel.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.